Parintele Cleopa

ParinteleCleopaMai tineti minte Povestea Parintelui Cleopa? Da, este Calugarul care batea Busteanul, unul dintre marii duhovnici ai Ortodoxiei noastre. Marţi, 2 decembrie, se împlinesc 16 ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Biserica Toma Cozma din Iaşi va comemora acest moment şi va oficia, marţi, 2 decembrie, la ora 17.30 o slujbă de pomenire şi o evocare. Vasilica ne-a invitat, iar noi va invitam la randul nostru, la aceasta slujba comemorativa la care sunt asteptati să participe cât mai mulţi creştini. Iata ce ne spune ea:
Slujba oficiată în sobor va fi urmată de evocarea vieţii şi personalităţii Părintelui Cleopa, susţinută de Părintele Arhimandrit Dosoftei Şcheiul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane.
Părintele Cleopa, explică PC Părinte Paroh Mihai Mărgineanu, rămâne în memoria noastră ca un mare duhovnic, mai ales pentru faptul că în preajma lui Dumnezeu a trimis oameni cu adevărat dornici să pună în lucrare cele ale Sale. Este şi motivul pentru care la Biserica Toma Cozma facem anual această slujbă de pomenire pentru Părintele Cleopa, subliniind prin aceasta că valoarea lui ca duhovnic sporeşte cu atât mai mult cu cât ucenicii săi nu îl uită. Slujba aceasta ne prilejuieşte tuturor şi un moment de meditaţie asupra modului de perfecţionare duhovnicească a fiecăruia dintre noi. Este o tainică chemare în rugăciunile pe care Biserica le rosteşte pentru cei răposaţi. O tainică chemare la neuitare. Pentru că ei rămân vii în memoria noastră, atâta timp cât inima noastră şi mintea noastră păstrează la loc preţios amintirea lor, dar mai cu seamă atunci când faptele noastre îi oglindesc pe ei. Aşa cum spunea Sfântul Apostol Pavel, Apostolul Neamurilor: „Luaţi aminte la mai marii şi învăţătorii voştri. Şi privindu-le sfârşitul, să le urmaţi credinţa!”

Leave a comment