Sfintii Ingeri Mihail si Gabriel

In calendarul ortodox, astazi – 8 noiembrie – este Soborul Sfinţilor arhangheli Mihail şi Gavril şi al tuturor puterilor cereşti celor fără de trupuri”. Asadar astazi ii sarbatorim pe cei cu numele de Mihail sau Gabriel sau cu nume derivate din acestea: Gabi, Gabriela, Mihai, Misu, Mihaela etc. Sărbătoarea îngerilor datează din secolul al V-lea d.Hr., răspândindu-se apoi rapid în întreaga lume creştină răsăriteană. Arhanghel – este un cuvânt compus din Arche (Conducător, Comandant, Cel mai mare) și anghelos (Mesager, Sol, Înger) și se traduce prin Comandantul îngerilor, Cel mai mare Mesager.

Arhanghelul Mihail este pomenit, atât în Vechiul cât şi în Noul Testament, drept căpetenie a „oştirilor cereşti”.
In limba ebraica, Mihail semnifica “Cine (este) ca Elohim?”, o intrebare plina de mister, care a dus la multe supozitii.
În cărțile Vechiului Testament este menționat ca ocrotitor al neamului lui Israel (Cartea lui Daniel, 10 și 12). În scrierile Noului Testament este descris drept învingător al răului personificat într-un balaur (Apocalipsa lui Ioan, 12,7). Arhanghelul Mihail este considerat pedepsitorul direct al lui Lucifer pe care l-a izgonit din cer („Văzut-am pe Satana ca fulgerul căzând din cer”) atunci când acesta s-a trufit împotriva Ziditorului.
După încreștinarea Imperiului Roman, a fost considerat patron al Sfântului Imperiu Roman, iar apoi patron al Germaniei.

Arhanghelul Gabriel apare în ambele Testamente drept călăuzitorul spre adevăr şi vestitorul ceresc cel mai de seamă al Cuvântului dumnezeiesc. Numele său este menționat de patru ori în Biblie, niciodată însă ca „arhanghel”: de două ori în Daniel (8.16 și 9.21) și de două ori în Luca (1.19 și 1.26).
De fiecare dată apare ca un mesager care aduce vești importante. Mai întâi, el l-a anunțat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană, după care i-a revelat, printr-o viziune spirituală, viitorul națiunilor. Tot el i-a spus lui Zaharia, la o vârstă înaintată, că soția sa, Elisabeta, îi va naște un copil – pe Ioan Botezătorul. Tot Arhanghelul Gabriel i-a spus Mariei că ea este cea aleasă dintre femei.
Gabriel semnifică în limba ebraică Dumnezeu este puterea mea (latină: Sanctus Gabriel; italiană: San Gabriello; arabă: Jibrail).
Profetul Mahomed afirmă că Gabriel (Jibrail), cel cu 140 de perechi de aripi, i-ar fi dictat Coranul, vers cu vers. În tradiția islamică, Gabriel este considerat a fi spiritul divin al adevărului.
În tradiția ebraică Gabriel este îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra așezărilor Sodoma și Gomora.

La Multi Ani tuturor celor care poarta numele de Gabriel, Gabi, Gabriela sau Mihai, Misu, Mihaela… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s